Het pasgeboren jong.
Het pasgeboren jong. Foto: Sven Houet, John de Greef

Eerste Stellers zeearend uit het ei gekropen in ZiE-ZOO Volkel

Algemeen 425 keer gelezen

VOLKEL | In dierenpark ZiE-ZOO in Volkel is een Stellers zeearend uit het ei gekropen. Het is voor ZiE-ZOO en het koppel arenden het eerste jong. Het arendsjong groeit gestaag en beide ouders zijn zeer zorgzaam, laat de dierentuin weten.

De geboorte van het jong is goed nieuws. De populatie Stellers zeearenden in het wild bestaat naar schatting uit 5000 vogels, maar de populatie gaat achteruit. Mogelijke oorzaken van de dalende aantallen zijn verdwijning van het leefgebied, overbevissing, vervuiling en houtkap. Stellers zeearenden staan als kwetsbaar op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN (international union for conservation of nature and natural resources). Om deze arend te behouden wordt er een internationaal fokprogramma opgestart waar in de toekomst ook herintroductie - het uitzetten van door dierentuinen gefokte vogels in het wild - tot de mogelijkheden kan gaan behoren.

Stellers zeearenden
Met een gewicht van 5 tot 9 kilo en een grootte van 85 tot 105 centimeter behoren de Stellers zeearenden tot één van de grootste arendsoorten ter wereld. Stellers zeearenden komen oorspronkelijk voor in Rusland, China, Korea en Japan. Ze leven in de buurt van meren, rivieren en kustgebieden. Het voedsel van deze arenden bestaat uit vis, watervogels, zoogdieren en aas.


Foto: Sven Houet, John de Greef

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant